İspanya. Espagne

Avrupa'nın en batısı, İber yarımadasında bulunan İspanya hep gitmek istediğim ülkelerin başında gelir. Bir tarafı Akdeniz, bir tarafı Atlantik okyanusu ile çevrili İspanya, tarihinde Endülüs olarak bilinen bölgesi ile son derece tarihi ve doğal güzellikleriyle çok etkiledi beni. Barcelona, Madrid fotoğraflarıyla aşinaydım fakat Sevilla, Cordoba çok etkiledi beni.

İspanya bizim gibi Akdeniz ülkesi izlenimi verdi. İnsanlar sıcak kanlı, gayet nazik. Madrid ve Barcelona , İstanbul'a nazaran daha sakin ve düzenli. Barcelona tam bir turizm şehri. 1992 ye kadar bizim İzmir gibi çok tanınmayan bir şehir idi. Olimpiyatlardan sonra adeta patladı turist sayısı inanılmaz arttı. Tabi Futbol takımının popülerliği de eklenince çok popüler bir turizm destinasyonu oluverdi.
Modern sanat akımına yön veren ünlü sanatçı Gaudi, eserleriyle şehrin kimliğine şekil vermiştir.
Barcelona denince ilk akla gelen Sagrada Familla tabiki. Henüz tamamlanmamış olan yapının muhteşem mimarisi insanı etkisi altına alıyor. Sagrada Familla Hz. İsa, Hz. Meryem ve Hz. Yusuf'tan oluşan Kutsal aile olarak ifade ediliyor.

Barcelona'da bir diğer gezi noktam dünyaca ünlü Nou Camp stadyumu. Futbol takımının zaferler elde ettiği stadyumun görkemi muhteşemdi. Her koltuktan rahat futbol izlenebildiği, içerisinde kulübün kazandığı kupaların da sergilendiği müzesi de bulunuyor.
 
Başkent Madrid görkemli binaları, Barnabeu stadı, El Retiro parkı gezilmesi gereken ilk yerler. Vaktiniz olursa Prado müzesi de gezilebilir. Özellikle Plaza Mayor renkli , coşkulu aktiviteler alışveriş dükkanlarıyla keyif alacağınız bir yer.

İspanya'nın tarihi kentlerinden Cordoba, Kurtuba cami, Roma köprüsü gibi eserlere sahip. Granada ise El Hamra sarayına ev sahipliği yapıyor. İki şehrin de sokaklarında dolaşmak çok keyifli. Sokaklarında kaybolmanızı öneririm.

Ve Sevilla İspanya'da en etkilendiğim yer oldu. Özellikle Plaza de Espana beni büyüledi adeta. Plaza de Espana'da flemanko izleme şansımda oldu gerçekten o atmosfer de muhteşemdi. Sevilla'da Metropol Parasol model mimariye meraklıları cezbedecektir.

Valencia ise İspanya'nın sanat merkezi. Modern tasarım mimari yapıları diğer İspanya şehirlerinden oldukça farklı. Ciudad De las Artes Las Ciencias, L'Oceanografic mutlaka görülmesi gereken yerler..

Toledo tarihi yapılarıyla ön plana çıkan bir şehir.  Santa Maria Katedrali, Toledo Kasrı, Santa Cruz Müzesi etkileyici tarihi yapılar.

İspanya'da yemek denilince Tapas ve Paella ilk sırada geliyor. Tapas çok hoşuma gitmedi. 

İspanya'nın kuzeyini Pirene dağlarının bulunduğu yerleride görmek isterdim. İspanya ile Fransa'yı birbirinden ayıran Pirene dağları nispeten çok dağlık olmayan İspanya'nın geneline göre çok daha farklı bir coğrafyası var. Bir başka sefere inşallah yolumuz düşer.

İspanya da dağ taş her yer zeytin ağacı, yollarda geçerken çok şaşırmıştım. Neden dünyanın bir numaralı zeytin üreticisi olduğunu anlamış oldum. Ama maalesef otellerde  kahvaltılar da zeytin bulunmuyor du çok garipsemiştim.

Sonuç itibariyle İspanya kültürü, doğası tarihi yapılarıyla mutlaka görülmesi gereken bir ülke. Bu nedenle turist sayısı bakımından çok ilgi görüyor. En etkilendiğim şehir İse Sevilla oldu.




Madrid
























 



 

Yorumlar

Popüler Yayınlar