Güzel atlar diyarı

Kapadokya nasıl anlatılır ki kelimelere. Güzel atlar ülkesi, periler diyarı olarak adlandırılır genelde.Bozkırın o tekdüzeliğinde milyonlarca yıl önce Erciyes ve Hasan dağının lavlarını püskürmesiyle, rüzgarın ve suyun şekil verdiği bu olağanüstü güzelliği ilk gördüğümde kendimi farklı bir gezegende hissetmeme neden oldu.Bu nasıl bir güzellilk , ülke olarak ne kadar zengin bir coğrafyaya sahip olduğumuzu bir kez daha yerinde görmüş oldum.Kapadokya bölgesi bir çok ili sınırları içine alsada Ürgüp,Göreme,Avanos bu üç nokta da yoğunlaşıyor peribacaları oluşumu.
Havanın soğuk olacağını düşünürek biraz fazla giyecek aldım fakat bölgeye ulaştığımda yazdan kalma günler yaşanıyordu.Yanıma aldığım kıyafetler sadece yük oldu bana.
Sonbaharın yumuşak ışığında sararmış yaprakların eşliğinde fotoğraf için güzel şartlar vardı.Fakat katıldığım turun kötü orhanizasyonu otelin çok kötü olması gezimi gölgelesede, edindiğim dostluklar ve bölgenin büyülü coğrafyası herşeyi unutturuveriyor.
Bölgenin yaşamına taş önemli bir yer tutuyor.bunu heryerde yoğunlukla gözlemlemeniz mümkün.Konutların tümü cepheleri ya taştan yapılma yada en azından kaplaması bu şekilde.Bir çok taş atölyesi ve çömlek atölyesi var.Hediyelik dükkanlarda bunları bulmanız mümkün.Hediyelik dükkan demişken bölgede ilginç bir ticari zeka örneğine şahit oldum gittiğim bir onyx taş mağazasında. Mağazada bütün ürünlerin önüne euro fiyat etiketi konulmuş tl etiketi yok.Üstelik rakamlarda çok yüksek.Neden TL etiketi koymadıklarını sorduğumda turistin kafası karıştığını  bu nedenle koymadıklarını belirtti. Ayrıca Hacı Bektaş'da 10 lira ya aldığım tespihindaha düşün  bir benzerini 30euro ya sattıklarını görünce şok oldum.bu şekilde turisleri kazıklamaya çalışırsak bir çok insanı gelmekten yada hediye almaktan vaz geçiririz.

Kapadokya gezisiyle ilgili genel düşüncem bölge harika adı üzerinde fakat konaklanan otellerin çoğunun  kalitesizliği mağaza personellerinin turisti tamamen misafir olarak değil bir söğüşlenecek kişi olarak algısı çok yaygın.Bölgeye gitmeyi planlıyorsanız kaliteli otel ve tur şirketlerini tercih edin ve benim gibi son dakikaya işinizi bırakmayın .Unutmandan balon turu evet biraz pahalı ama (270TL) yinede değer diye düşünüyorum.

Şimdi fotoğraflarla bir gezintiye ne dersiniz.Hadi bakalım :)


Kışın soğuk yazları çok sıcak olduğundan Sonbahar mevsimi kapadokyayı gezmek için çok uygun.





Deve şeklinde ki bu peri bacası pek ünlü , zarar görmemesi için önü tahta çitle kapatılmış.

Kapadokya da en keyifli anlardan bir tanesi balon turu.


 Balonun havalanması için hidrojen yakıtı kullanılıyor.
 1500-1600 mt yükseklikten Avanos çok küçük bir yerleşim olduğu açıkça görülüyor.

Hediyelik eşya dükkanları farklı seçenekler sunuyor,siz alırken yinede kazıklanmamaya dikkat edin.

 Bölgede mimari yapısı Caminin minaresine bu şekilde yansımış.

 Diziyle meşhur olan Asmalı konak.


Bölge volkanik yapısı nedeniyle taş çeşitliliği bakımından çok zengin, bunlardan en önemlisi Onyx taşı.


Çömleklerin asılı durduğu kurumuş ağaç gövdesi
 Uçhisar genel görünümü

Nazar boncuklarının asılı olduğu bu ağaç en çok fotoğrafı çekilenlerden.
 Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak, sessiz sakin bir şekilde Avanos yakınından geçiyor,balonlar gökyüzünde gündoğumunu karşılıyor.
Kızılırmak kenarında ki adını öğrenemediğim  bu çiçeklerin ters ışıkta ki görüntüsü muhteşem.

Yorumlar

Popüler Yayınlar