Batı Karadeniz "Sonbahar Rüyası"

Sonbahar benim için değişim demek, yenilenme demek ve renk coşkusu demek. Türkiye'de sonbaharın en güzel renkleri Batı Karadeniz boyunca görülür.

 Bu rota Bolu Yedigöller ile başlayıp, Düzce Yığılca, Efteni Gölü, Güzeldere ve Samandere Şelalerinden sonra Karabük Yenice Ormanları, Kastamonu Küre Dağları, Valla Kanyonu'ndan Sinop Erfelek Şelalerinde nihayet buluyor.


Düzce'de Efteni Gölü'nde örümcek ağlarının sis damlacıklarıyla oluşturduğu manzara fotoğraf için mükemmeldi. Üstelik yüzlerce örümcek ağı var. Efteni gölünden sonra Güzeldere Şelalesi ve Samandıra Şelalesi sonbahar renkleriyle bir başka güzel oluyor.

Sonbahar rotası Karabük Yenice ormanlarıyla devam ediyor. Orman yolundan yukarı doğru tırmanırken Kayın ağaçlarının o muhteşem görüntüsü, doğanın sessizliği rakım yükseldikçe kar örtüsünün başlaması büyüleyiciydi ama asıl büyüleyici olan yer Subasan Seyir Tepesiydi. O ne muhteşem manzaraydı öyle. Gidip görmeniz lazım fotoğrafa bakmak yetmiyor inanın. Bu muhteşem manzaranın tadını 1 saat yaşayarak Kastamonu'na doğru yola devam ettik.

Kastamonu Küre Dağları ülkemizin öncelikli korunması gereken biyolojik çeşitlilik açısından zengin bir floraya sahip ormanlık alan. Karayolundan giderken sararmış orman içinden gitmek tek kelimeyle muhteşemdi. Burada bulunan Valla Kanyon'u yürüyüş rotası ve seyir terası bizler için ayrı bir deneyim oldu. Havanın aniden değişmesi Seyir terasında rüzgar bizim güzelliği kısa süre yaşamamıza neden oldu. Belkide tekrar gitmemiz için bir bahane:)

Taşköprü'de meşhur Taşköprü sarmısağını alıp sonbahar da adeta baş döndüren renklenmiş şelaleriyle Sinop Erfelek şelalerine hareket ettik. Birbiri ardına 28 ayrı şelalenin bulunduğu  Erfelek şelalerinin sararmış yapraklarla olan görüntüleri, özellikle dökülen şelalelenin dairesel hareketle yaprakları döndürürkenki görüntüsü inanılmaz etkileyiciydi kendi adıma. Erfelek şelalerini fotoğraflarken tripodumu yanıma almadığıma çok üzüldüm.Zor şartlarda uzun pozlama yaparak fotoğraf çekebildim. Siz siz olun tripodunuzu unutmayın.

Son olarak Sonbahar doğanın kısa süreli senfonisidir...

Not. Sonbahar'da Batı Karadeniz turunu organize eden Tamzara tura ve Fotoğraf Ustası Mustafa Ertekin'e teşekkür ederim.

Düzce Efteni Gölü yolu üzerinde ki Kavak ağaçları

Kavak ağacının devasa yaprağı:)

Örümcek ağının sabah sisi damlacıklarıyla bir dantel gibi görüntüsü

Düzce Güzeldere Şelalesi

Doğada dönüşüm mantarlar vasıtasıyla devam eder..

Düzce Samandere Şelalesi

Sonbahar da en popüler Yer tabiki Yedigöller 

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı

Karabük Yenice ormanlarında orman meyveleriyle dolu bir ağaç

Yenice Ormanları Subasan Seyir Tepesi

Kastamonu Valla Kanyonu

Taşköprü Sarmısağı

Küre Dağları kenarında bir evin bahçesinde ki kırmızı tatlı elmalar

Valla Kanyonu sonbahar renkleriyle

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Erfelek Tatlıca Şelalaleri

Erfelek Tatlıca şelaleri

Erfelek Şelaleleri

Boyabat Bazalt Kayalıkları

Boyabat Bazalt Kayaları

Sonbahar Batı Karadeniz rotası muhteşem renk değişimini görmek istiyorsanız bu rotayı not edin..


Yorumlar

Popüler Yayınlar